Så är det med det.

På min lista över saker som är efterblivna är den ständigt pågående diskussionen om jantelagen, jag bli allergisk så fort någon för det på tal. Så här skriver det allvetande wikipedia om fenomenet:

Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Jantelagen kopplas ofta till kulturen på många platser i Skandinavien, särskilt tidigare då de flesta bodde på landsbygden och i mindre städer och kontakten med omvärlden var mindre, vilket gav mindre utrymme till förändringar. Motsvarande fenomen finns emellertid på många platser i världen.

Den sista meningen är intressant eftersom många som tycker det är viktigt att prata om detta ämne tar upp det framförallt som ett svenskt fenomen, hur fan skulle det kunna vara det så jävla stora kulturskillnader är det ju inte. Kolla även här för att slå hål på att det endast är ett svneskt eller skandinaviskt fenomen.

Det kanske viktigaste är ju att det framförallt är alla som tycker att den är jobbig som bekräftar den hela tiden som en förklaring till varför alla inte tycker att just den de är och det de gör är det mest förträffliga som finns. Vet ni vad, folk tycker olika, alla kanske inte tycker att allt är göt.

Referensen till att det främst ett fenomen på ställen där kontakten med omvärlden var liten är ju också spännande eftersom det faktiskt gör hela grejen fullständigt irrelevant i dagens moderna samhälle där det är väldigt svårt att ha mindre kontakt med omvärlden. Om man sen läser de tio punkterna är det ju ingen som beter sig så och om det nu är någon som mot förmodan gör det är de efterblivna och efterblivna människor behöver man inte lyssna på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0